STYRET VED STEINERSKOLEN I HURUM

 

Medlemmer med stemmerett:

Styreleder: Hilde Lengali (valgt av foreldrene)
Nestleder: Tessa Biever (valgt av foreldrene)
Felix Müller (valgt av lærerne)
Kristin Becks (valgt av lærerne)
Tone Nyhuus (valgt av lærerne)

Morten Rosmer (varamedlem, valgt av foreldrene)
Lars Wegge (varamedlem, valgt av lærerne)

Representanter med tale- og møterett:

Fra Asker kommune: (ønsker ikke å møte)
Fra elevrådet: Elevrådsledere
Fra foreldrerådet: (ikke valgt)
Fra undervisningspersonalet: Gry Skjøttelvik
Fra andre ansatte: Frode Solvik
Daglig leder: Johanne van Heesch 

 

Om styret

Skolens styre er organisert i tråd med privatskoleloven, stiftelsesloven og vedtektene for Stiftelsen Steinerskolen i Hurum. Privatskoleloven § 5-2 bestemmer at «styret har den øvste leiinga av skolen og skal sjå til at skolen blir driven i samsvar med gjeldende lover og forskrifter». Styret fungerer som skoleeier, tilsvarende som kommunen gjør for de kommunale skolene, og styreleder er arbeidsgiver for daglig leder. Den daglige driften er delegert til daglig leder og øvrige funksjoner ved skolen, i tråd med styrets delegasjonsreglement. Ifølge privatskoleloven § 5-2 kan ikke styret delegere bort ansvaret for de følgende områdene:

«Styret skal:

a. sjå til at elevar i opplæringspliktig alder som blir tekne inn ved skolen, får oppfylt retten til grunnskoleopplæring, og melde frå til foreldra og heimkommunen til elevar som over lengre tid ikkje møter fram til undervisninga utan lovleg grunn,

b. fastsetje storleiken på skolepengane,

c. vedta budsjett og rekneskap for skolen,

d. fastsetje inntaks- og ordensreglement for skolen,

e. fremje saker om skolebyte etter opplæringslova § 9 A-12, jf. § 2-4 andre ledd i denne lova og bortvising etter § 3-10 andre ledd i denne lova,

f. ha ansvar for at skolen har ei forsvarleg økonomi- og rekneskapsforvaltning,

g. sjå til at offentlege tilskot og skolepengar kjem elevane til gode,

h. sjå til at offentlege krav og føresetnader for verksemda blir oppfylte.

i. sørgje for å ha rett og nødvendig kompetanse i verksemda. Styret skal sørgje for at lærarar, dagleg leiar og andre tilsette i skolen får høve til å utvikle seg fagleg og pedagogisk så dei kan vere på høgd med utviklinga i skolen og samfunnet.

j. tilsetje dagleg leiar.

k. drøfte den årlege rapporten om tilstanden i skolen som er utarbeidd etter § 5-2b.

I andre saker […] kan styret med 2/3 fleirtal delegere avgjerdsretten.»

Styret har en kontrollfunksjon og ber om oppdatering på faste områder som er bestemt av styrets årshjul. Privatskoleloven § 5-2a bestemmer at styret skal ha et internkontrollsystem for å sikre at gjeldende lover og forskrifter blir fulgt. Vår skole bruker internkontrollsystemet IK-friskole til dette. I følge privatskoleloven §5-2b har styret også ansvaret for å følge opp at skolen har et forsvarlig system for arbeide med kvalitetsutvikling. Styret gjør dette ved å drøfte daglig leders årlige tilstandsrapport om læringsresultater, frafall og læringsmiljø. I tillegg informerer og rådspør daglig leder styret om hendelser og problemstillinger av særskilt betydning. Styret skal også behandle saker som meldes inn fra representanter med møte- og talerett, for eksempel elevrådet eller FAU.

Styret har fem medlemmer med stemmerett. Tre av disse er valgt av lærerrådet, og to er valgt av foreldrerådet. Medlemmene velges for to år av gangen og kan stille til gjenvalg. Medlemmenes rolle er ikke å representere særinteressene til organene de velges fra, men å ha overordnet ansvar for skolens helhetlige drift i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Både lærerrådet og foreldrerådet har mulighet til velge representanter utenfra. Styret konstituerer seg selv, og velger altså styreleder selv. En lærer ved skolen kan imidlertid ikke være styreleder, fordi læreren da ville være arbeidsgiver for daglig leder. Lærerne og foreldrene velger også én vararepresentant hver. De fem medlemmene og de to varamedlemmene er registrert i stiftelsesregisteret i Brønnøysund.

Ifølge privatskolelova § 5-1 er det også seks representanter som ikke har stemmerett, men «rett til å vere til stades på møte i styret, til å seie meininga si og få denne tilført protokollen»:

a. «ein representant oppnemnd av vertskommunen når det gjeld ein grunnskole, ein representant oppnemnd av fylkeskommunen når det gjeld ein vidaregåande skole,

b. ein representant for elevrådet ved skolar som har slikt råd,

c. ein representant frå foreldrerådet ved skolar som har slikt råd,

d. ein representant for undervisningspersonalet ved skolen,

e. ein representant for andre tilsette ved skolen,

f. dagleg leiar av skolen.»

I motsetning til medlemmene med stemmerett, er representanene i punkt b), c) og d) ovenfor bare forpliktet overfor interessegruppen de representerer. Det er vanligvis FAU-lederen som er interessegrupperepresentant for foreldrerådet, og den tillitsvalgte ved skolen som er interessegrupperepresentant for undervisningspersonalet. Asker kommune har gitt skriftlig beskjed om at de ikke ønsker å ha en representant i vårt styre eller få sakspapirer fra møtene.

Interessegruppene har selv ansvar for å velge sine representanter med møte- og talerett. Styrets vedtekter bestemmer ikke hvordan de skal velges, og de skal ikke registreres i Brønnøysund. Styret er forpliktet til å sende møtepapirer til representantene med møte- og talerett. Umyndige representanter (dvs. elevrådsrepresentanten) skal i følge privatskoleloven § 5-2 ikke være til stede under behandlingen av taushetsbelagte saker. I sakspapirer og referater til elevrådsrepresentanten skal disse sakene redigeres bort.

Adm. leder Håvard Enge, februar 2023